måndag 5 mars 2012

Ökad efterfrågan och lite ändrade inskrivningsrutiner

Intresset för vårt projekt har ökat markant senaste månaderna, mycket tack vare vårt seminarium den 1/2 och artikeln i Uppsalatidningen. Idag har vi 23 personer inskrivna och samt 2 personer på väg att bli inskrivna. För närvarande är alltså våra platser fyllda men vi ser också att vi har några personer som är på väg att avslutas hos oss.

För att möta upp den ökade efterfrågan har vi börjat arbeta mera förbyggande på så vis att vi haft en del rådgivande samtal med bla föräldrar som ringt angående sina vuxna barn. Även om vi inte har möjlighet att ta emot nya deltagare på en gång så finns det andra kontakter som föräldrarna kan ta för att börja någonstans i avvaktan på en plats i Hikikomori. Sedan är det inte alla personer som man kontaktar oss om som uppfyller kriterierna för deltagande i projektet men där kan vi i viss mån hjälpa till genom att hänvisa vidare till rätt insatser. På så vis når vi fler personer.

Vi har även ändrat lite på våra rutiner vid inskrivning. Vi kommer att erbjuda ett förutsättningslös studiebesök/samtal (alternativt hembesök i de fall det behövs)
till alla som aktualiserats till oss. Besked om vi kan ta emot personen eller inte får man sedan efter denna träff. Vi ser flera fördelar med att göra på detta sätt. Dels ger det oss en helt annan möjlighet att bedöma om Hikikomori är rätt för personen ifråga om vi träffat den och inte bara hört om personen genom den som kontaktat oss. Tidigare har vi ju gett besked om ja eller nej redan innan vi träffat personen och vi har sett att det inte alltid blivit bra.
Sedan är det också positivt att det händer något redan när man "står i kö" till oss.
Även här ser vi att vi kan bedriva ett förebyggande och rådgivande arbete genom att ge information och hänvisa till rätt insatser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar