Om oss

Bakgrund
Hikikomori är japanska och betyder ungefär ”den som drar sig undan”. Hikikomori är ett samlingsnamn för miljontals unga japaner som p g a samhällets krav väljer att stänga in sig i föräldrahemmet nästan helt utan kontakt med världen utanför.  Fenomenet finns även i Sverige om än något annorlunda och i mindre skala. Att dra sig undan samhället ger stora konsekvenser då man inte kan få det stöd och den hjälp man så väl behöver från 
bl a socialtjänst och vårdgivare och inte kan gå vidare i livet med studier, arbete och familjeliv.

Hikikomori är en verksamhet som tidigare bedrevs i samverkan kommun/region och som funnits i Uppsala sedan april 2010. Från början drevs verksamheten i projektform och parterna var socialbidragsverksamheten i Uppsala kommun och Landstinget i Uppsala läns allmänpsykiatriska Unga vuxna-mottagning. Projektet hel och -delfinansierades av Samordningsförbundet Uppsala län tom 2014-03-31.
Hikikomori är numera en permanent verksamhet som sedan 2020 drivs enbart av vård och omsorg inom Uppsala kommun.


Vem får komma till oss?
Verksamheten Hikikomori vänder sig till personer som isolerat sig i hemmet en längre tid och där huvudorsaken till detta är rädsla och /eller ångest. Man ska också vara bosatt i Uppsala kommun och ung vuxen från 18 år. Dessutom behöver man ett myndighetsbeslut som man kan ansöka om hos oss på Hikikomori.

Hur ansöker man om stöd från Hikikomori?
Det är viktigt att den som kommer till oss på Hikikomori själv vill förändra sin situation och är beredd på att det kan innebära en hel del arbete.
När man bestämt sig för att man vill komma i kontakt med oss kan man ringa eller mejla (eller be en anhörig, vän eller annan kontakt att göra det) till oss. Kontaktuppgifter finns under fliken kontakt.
Vi bokar då in ett bedömningssamtal och med detta bedömningssamtal som grund tar personalen på Hikikomori ett myndighetsbeslut. Ett positivt myndighetsbeslut innebär att man får börja hos oss. Ibland kan det vara lite väntetid.

Vilket stöd får man från Hikikomori?
Verksamhetens mål är att stötta personer till att kunna bryta sin isolering, få rätt stöd och insatser från samhället och att i bästa fall påbörja en planering mot studier eller arbete.
Under tiden hos oss får man stödsamtal och motiverande samtal. Vi erbjuder också gruppaktiviteter 1 timme några gånger per vecka.


Exempel på stöd:

·       Motiverande samtal där vi tillsammans formulerar dina mål och följer upp dem.

·       Stöd i dina kontakter med bland annat myndigheter och vårdinstanser .

·       Samtal kring dagliga rutiner som sömn, mat och aktivitet.

·       Samtal och stöd kring social ångest. Målet är att du ska kunna hantera din ångest och bryta din isolering.

·       Aktiviteter i vår lokal där du träffar andra i samma situation och får träna dig i sociala situationer. Vi spelar sällskapsspel, pysslar och fikar.

·       Möjlighet att träna på gym.

·       Gemensamma utflykter, exempelvis gå på bio och bowla. 







7 kommentarer:

  1. Finns det något likande i Malmö?

    SvaraRadera
  2. Det vet vi tyvärr inte. Stödet till målgruppen kan vara olika omfattande och se olika ut i olika kommuner. För att få reda på vad som finns just i Malmö stad så är nog enklaste sättet att höra av sig till socialpsykiatrin eller socialtjänsten i Malmö stad eller till allmänpsykiatrin inom landstinget.

    SvaraRadera
  3. Vet ni om finns eller kommer finnas något liknande i Stockholm? Skulle behöva det

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det vet vi tyvärr inte eftersom Hikikomori inte är en riksomfattande verksamhet och att det inte finns (vad vi vet)någon enkel söktjänst/databas över olika typer av stödverksamheter. Vi tror i alla fall inte att det finns någon verksamhet med just det namnet i Stockholm även om det finns på några andra platser i landet.
      Olika sorters stöd och hjälp finns lyckligtvis att få inom alla kommuner och landsting även om det kan vara olika utformat. Enklaste sättet att få reda på vad som finns i just din kommun/stadsdel eller landsting är nog att du eller någon anhörig kontaktar någon där.

      Radera
  4. Är det en lag på att man ska vara ung vuxen eller kan man Vara äldre med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej det finns ingen lag på det gällande ålder. Däremot så är just vår verksamhets upplägg anpassat mycket till unga vuxna, exempelvis genom dom gruppaktiviteter vi gör. Kommunen i sin helhet har ju också andra typer av socialt stöd om man inte riktigt passar in här hos oss: boendestöd, kontaktperson, träffpunkter mm. Sedan är ju det här med "ung vuxen" en definitionsfråga. Hos oss har vi deltagare från 18 år och upp till dryga 30 som det ser ut nu. Ett ungefärligt medel ligger runt 25 år.
      Livssituationen är också avgörande: Många av våra deltagare bor fortfarande hemma hos sina föräldrar och mycket av problematiken handlar om att man, huvudsakligen pga rädsla och ångest, inte utan stöd klarar av att ta sig vidare mot ett vuxenliv (sköta ett hem, studera, arbeta). Vissa bor själva men får ändå inte tillvaron att fungera.
      Har du funderingar för egen del eller någon du känner så får du gärna skriva ett mail till oss på Hikikomori@uppsala.se eller ringa på 018-7276034.

      Radera